Geschiedenis van de Vereniging van Nubische geitenhouders Nederland

 

Nubische geiten in Nederland

In 1982 heeft het Nubische ras haar weg naar Nederland gevonden en al snel heeft zij menig hart veroverd. Er werd een vereniging opgericht en een stamboek werd geopend met zeven vrouwelijke dieren en twee bokken. Het aantal registraties groeide snel, dankzij de import van meer dan tweehonderd dieren tussen 1984 en 1986. In 1988 is de vereniging opgeheven en het stamboek met 297 volbloed Nubische geiten en 76 bokken is overgedragen aan de Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij (NOG).

Toen de NOG in 1989 fokgroepen installeerde ging ook de Fokgroep Nubische Geiten serieus aan het werk. De naam Anglo-Nubische geitenras is wel door de NOG veranderd in het Nederlandse Nubische geitenras, maar dit verandert niets aan het ras zelf en de Nederlandse rasomschrijving is gelijk aan de Engelse.

1992putten
Keuring in Putten 1992 met aan kop
Grada 1A; Ashley van de Ankerhof 1B; Northcourt Windsong 1C

In de afgelopen jaren zijn steeds tussen de 175 en 200 volbloed Nubische geiten in het NOG jongveeregister geregistreerd. In 1999 stonden 43 dekbokken (waaronder vijf importdieren) en 52 bokmoeders (waarvan er vier geïmporteerd waren) in het bestand van de NOG geregistreerd. Elk jaar komen de wijzigingen in het dekbok- en bokmoederregister dat door de fokcommissie wordt uitgegeven.

Als productiegeit heeft het ras zich ook in Nederland goed kunnen bewijzen. De hoge vet- (4.5-6.0%) en eiwitgehaltes (3.5-4.5%) zijn nog steeds een belangrijke compensatie voor de iets lagere productie. In 1998 was bij 48 afgesloten melklijsten de gemiddelde productie 979.52 kg/lactatie.

melken
Melken met de hand

Fokcommissie

In de nieuwe structuur van de NOG (2002) heet de oorspronkelijke fokgroep nu: "Fokcommissie Nubische Geiten" (FNG) en haar taak is om zorg te dragen voor het instandhouden van het Nubische ras in Nederland, de fokkerij met kwalitatief hoogstaande, raszuivere geiten van dit ras aan te moedigen en zo te komen tot een verbetering van het bestand. Hiervoor heeft de fokkerij ook serieuze geitenhouders nodig die zich willen inzetten om gezamenlijk dit doel te bereiken. De FNG tracht haar taak uit te voeren door onder andere het geven van voorlichting, kennis over het ras te verspreiden, dekbok-/bokmoederregisters te publiceren en keuringen en studiedagen te organiseren.Wanneer u meer informatie over het ras wenst te ontvangen dan kunt u via de vraagbaak of het secretariaat onze informatiebrochure bestellen (zie voor adressen de link bestuur). Al onze publicaties zijn voor iedereen tegen een geringe vergoeding verkrijgbaar. Er zijn ook videobanden van binnen- en buitenlandse keuringen te huur tegen portokosten.

boekjerood

In november 1982 is door enkele liefhebbers van het Nubische geitenras de Nubische geitenvereniging opgericht. Een eerste uitgave van het introductiekrantje is verkrijgbaar bij het bestuur.