Bedrijfsbezoek in Deinum.

 

Op zaterdag 16 september was er door de fokgroep Nubische een bedrijfsbezoek georganiseerd op het bedrijf van de maatschap Meekma/van Veen/van derMeer. Een twintigtal fokkers en andere geïnteresseerden waren naar het hoge noorden afgereisd om de ervaringen van Klaas-Sjoerd Meekma in het fokken van melkgeiten te horen en met eigen ogen te zien.

 ExcursieDeinum2006-2 ExcursieDeinum2006-3

We werden zeer goed ontvangen met koffie thee en een stuk traditioneel Fries oranjegebak. Na een korte inleiding en welkomswoord door de FNG-voorzitter Pieta Vermaak begon Klaas-sjoerd te vertellen over zijn beginjaren tot heden. Zittend op balen hooi werd er aandachtig geluisterd wat er werd verteld over het wel en wee van een groot geitenmelkbedrijf.

 ExcursieDeinum2006-1 ExcursieDeinum2006-12

Een grote groep dieren is raszuiver en staat ingeschreven in het stamboek van de NOG. Andere zijn ingekruisd met het nubische ras.

 ExcursieDeinum2006-11 ExcursieDeinum2006-10

Een aantal dieren werden uitvoerig besproken en bekeken. Een indrukwekkend geheel waar aandachtig naar werd geluisterd en gekeken.

 ExcursieDeinum2006-9 ExcursieDeinum2006-8

Ook bij de opfok van de lammeren werd een kijkje genomen. En ook hier zag er alles netjes verzorgd uit.

 ExcursieDeinum2006-7 ExcursieDeinum2006-6

Al deze geiten zijn geregistreerd als melkgeit en vormen een zeer waardevolle kudde.

 ExcursieDeinum2006-5 ExcursieDeinum2006-4

Met een deel van de geiten worden verschillende bokken ingezet  om te zien welke resultaten er zijn voor wat betreft de melkgift en het vet- en eiwitgehalte. En alles wordt perfect bijgehouden zodat je na jaren een heel goed beeld krijgt van de dieren en fokresultaten.

 ExcursieDeinum2006-16 ExcursieDeinum2006434

De maatschap gaat heel zorgvuldig te werk met de registratie. Mede daardoor en door kwaliteitsverbetering heeft er in de loop van de jaren ertoe geleid dat er veel dieren van dit bedrijf in de top van de toplijsten meedraaien.

 ExcursieDeinum2006-14 ExcursieDeinum2006-13

Na afloop van de rondleiding had de vrouw van Klaas-Sjoerd geitenmelk en toast met geitenkaas klaar staan om te proeven. Hier werd gretig gebruik van gemaakt en het smaakte bijzonder goed. Daarnaast was er de mogelijkheid om geitenkaas te kopen in diverse smaken.

 

ExcursieDeinum2006-15

Het was een indrukwekkende dag waarin we inzicht hebben gekregen in een groot geitenmelkbedrijf. Daarnaast konden we weer wat bijpraten met andere fokkers.